κατάλογος
βιβλιοθήκης

Η κρίση των δικτατοριών : Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία / Πουλαντζάς Νίκος Α.; μετάφραση Αγριαντώνη Χριστίνα, Αποστολόπουλος Απόστολος

By: Πουλαντζάς, Νίκος Α, 1936-1979 [Author]Contributor(s): Αγριαντώνη, Χριστίνα, 1947- [Translator] | Αποστολόπουλος, Απόστολος [Translator]Material type: TextTextLanguage: Greek, Modern (1453- ) Original language: French Publication details: Αθήνα Θεμέλιο 2006 Edition: 1η έκδDescription: 128 σ. 24χ17 εκISBN: 9603103160 (ISBN 10); 9789603103165 (ISBN 13)Subject(s): Πολιτικές επιστήμες | Μαρξιστική οικονομική | Πολιτική -- Ιστορία -- Ελλάς | Πολιτική -- Ιστορία -- Πορτογαλία | Πολιτική -- Ιστορία -- ΙσπανίαOther classification: 16419 Summary: Η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών 1967-1974, ως ειδική μορφή Κράτους Εκτάκτου Ανάγκης, κατά τον Πουλαντζά δεν ήταν φασισμός, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των άλλων αναλύσεων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Και τούτο διότι η Χούντα δεν ήταν κόμμα φασιστικό, όπως το ναζιστικό στη Γερμανία και το φασιστικό στην Ιταλία κατά τον Μεσοπόλεμο. Δεν είχε οργανώσει μάζες σε μηχανισμούς φασιστικού τύπου, δεν είχε δράσει ιδεολογικά και πολιτικά πριν την άνοδο των στρατιωτικών στην εξουσία, ούτε κατά τη διάρκεια της επταετίας. Έτσι, δεν είχε πετύχει τον εκφασισΒµό των κρατικών ΒµηχανισΒµών, των συνδικάτων, των αντιπροσωπευτικών σωΒµάτων, Βµηδέ της αστικής Βµονοπωλιακής τάξης εξαιρουΒµένης. Όπως ο ίδιος δείχνει στο έργο του "ΦασισΒµός και Δικτατορία", που είχε προηγηθεί (1970), ο φασισΒµός είναι Βΐα ιδιότυπη Βµορφή Κράτους Εκτάκτου Ανάγκης, που δεν πρέπει να συγχέεται ούτε Βµε τις Βµορφές στρατιωτικών δικτατοριών ούτε Βµε τις αυταρχικές Βµορφές του κράτους του Βµονοπωλιακού καπιταλισΒµού. Τα κατ' εξοχήν χαρακτηριστικά του φασισΒµού-ναζισΒµού είναι ο πλήρης εκφασισΒµός της κοινωνίας χάρη στη δράση του φασιστικού κόΒµΒµατος και η άσκηση της πολιτικής Βµε Βΐλιταριστικά Βµέσα. Δεν είναι όλες οι δικτατορίες φασισΒµός ο "πανφασισΒµός" ήταν ιδέα ξένη στον Πουλαντζά. Οι πολιτικές συνέπειες της θέσης αυτής ήταν σηΒµαντικές, Βµολονότι ούτε τα κόΒµΒµατα της Αριστεράς είχαν υιοθετήσει τις απόψεις του και τα οποία παρέΒµειναν στην, τριτοδιεθνιστικής προέλευσης, άποψη περί του φασιστικού χαρακτήρα της δικτατορίας. Ο Πουλαντζάς εστιάζει την προσοχή του όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά ξανοίγεται στον ευρωπαϊκό χώρο περιλαμβάνοντας στην ίδια τυπολογία της στρατιωτικής δικτατορίας την περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οι διαφορές ανάμεσα στις τρεις στρατιωτικές δικτατορίες ορατές αλλά και οι ομοιότητες διδακτικές.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Star ratings
    Average rating: 0.0 (0 votes)
Holdings
Item type Current library Call number Copy number Status Date due Barcode
Books Books Βιβλιοθήκη ΑΣΚΙ
Βιβλιοστάσιο Κουμουνδούρου
Α14/8 (Browse shelf) 16419-1 Δεν δανείζεται iv9iVyDJAw

La crise des dictatures: Portugal, Grece, Espagne

Η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών 1967-1974, ως ειδική μορφή Κράτους Εκτάκτου Ανάγκης, κατά τον Πουλαντζά δεν ήταν φασισμός, σε αντίθεση με το σύνολο σχεδόν των άλλων αναλύσεων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Και τούτο διότι η Χούντα δεν ήταν κόμμα φασιστικό, όπως το ναζιστικό στη Γερμανία και το φασιστικό στην Ιταλία κατά τον Μεσοπόλεμο. Δεν είχε οργανώσει μάζες σε μηχανισμούς φασιστικού τύπου, δεν είχε δράσει ιδεολογικά και πολιτικά πριν την άνοδο των στρατιωτικών στην εξουσία, ούτε κατά τη διάρκεια της επταετίας. Έτσι, δεν είχε πετύχει τον εκφασισΒµό των κρατικών ΒµηχανισΒµών, των συνδικάτων, των αντιπροσωπευτικών σωΒµάτων, Βµηδέ της αστικής Βµονοπωλιακής τάξης εξαιρουΒµένης. Όπως ο ίδιος δείχνει στο έργο του "ΦασισΒµός και Δικτατορία", που είχε προηγηθεί (1970), ο φασισΒµός είναι Βΐα ιδιότυπη Βµορφή Κράτους Εκτάκτου Ανάγκης, που δεν πρέπει να συγχέεται ούτε Βµε τις Βµορφές στρατιωτικών δικτατοριών ούτε Βµε τις αυταρχικές Βµορφές του κράτους του Βµονοπωλιακού καπιταλισΒµού. Τα κατ' εξοχήν χαρακτηριστικά του φασισΒµού-ναζισΒµού είναι ο πλήρης εκφασισΒµός της κοινωνίας χάρη στη δράση του φασιστικού κόΒµΒµατος και η άσκηση της πολιτικής Βµε Βΐλιταριστικά Βµέσα. Δεν είναι όλες οι δικτατορίες φασισΒµός ο "πανφασισΒµός" ήταν ιδέα ξένη στον Πουλαντζά. Οι πολιτικές συνέπειες της θέσης αυτής ήταν σηΒµαντικές, Βµολονότι ούτε τα κόΒµΒµατα της Αριστεράς είχαν υιοθετήσει τις απόψεις του και τα οποία παρέΒµειναν στην, τριτοδιεθνιστικής προέλευσης, άποψη περί του φασιστικού χαρακτήρα της δικτατορίας. Ο Πουλαντζάς εστιάζει την προσοχή του όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά ξανοίγεται στον ευρωπαϊκό χώρο περιλαμβάνοντας στην ίδια τυπολογία της στρατιωτικής δικτατορίας την περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Οι διαφορές ανάμεσα στις τρεις στρατιωτικές δικτατορίες ορατές αλλά και οι ομοιότητες διδακτικές.

Δωρεά Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς

There are no comments on this title.

to post a comment.

Koha by